11 март, 2016

Ревю: "Стъкленият трон" от Сара Дж. Маас

                                                           Здравейте,
Жанр: Фентъзи роман
Страници: 408
Рейтинг:

Много се чудих на коя книга да направя първото си ревю и затова реших да е на една от моите топ 3 най-обичани поредици. Това ревю както вече сте видели е на "Стъкленият трон". Като почитател на фентъзи романите тази поредица, с четирите издадени книги (засега), ми стана много близка и я препоръчвам с две ръце, ако все още не сте я чели!!!

Селена Сардотиен - асасинът на Адарлан, смятана за най-добрия убиец в Ерилея, още от първите 30 страници, се превърна в любима моя героиня. От осем годишна когато, Кралят на Асасините я намира полумъртва на брега на една река, тя е тренирана да бъде асасин. Но заради една глупост, прекарва една година в затвора на Ендовиер, където преживява жестоко отношение и е вижда немислими неща. И точно когато тя е на път да се предаде, изненадващо се появява престолонаследникът, предлагайки и свобода на цената на услугите ѝ като професионален убиец и слуга на краля на Адарлан. Но има и уловка, за да е толкова приближена до краля, трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец като си съперничи с едни от най-опасните мъже в цялата страна.
Настанявайки се в замъка, се разбира, че Селена не е безчувствена убийца. Асасинът е много остроумна, избухлива и маниерите и не са от най-добрите, но тя си остава една 18-годишно момиче. Също така е пристрастена към книгите, красивите рокли, а мъжкото внимание не отсъства.(Badass героините са ми слабост.) Любовният триъгълник се оформя с появата от една страна на принца Дориан Хавилиард, от друга страна на капитана на стражата Каол Уестфол. Аз да си призная честно, бях #отборДориан. Острият сарказъм както на Селена, така и на Дориан, правиха диалозите между тях много интересни и забавни. Нещото, което не харесвах или по-скоро не очаквах от престолонаследника беше това, че той е толкова мил и се страхува от баща си. (Поне се радвам, че характерът му се развиват по един по-добър начин в следващите книги). Някак си усетих, че аз и Дориан много си приличаме, бяхме си нещо като soulmates, без никой друг да разбира. Заради това и толкова много харесах неговия персонаж.


"Нежен съм - отвърна тихо, - защото ми е противна мисълта да се събера с жена, която е по-глупава от мен. Това ще бъде гибел за душата ми."

Причината поради, която не симпатизирах на Каол беше това, че той е прекалено сериозен, лишен от капка хумор, и да си призная, беше ми скучен. И той разбира се има своите положителни страни, но просто не е моят тип. Няма как обаче да не спомена и принцеса Нехемия, която въпреки че на моменти беше доста загадъчна, се сприятели със Селена. Много се радвах на тяхното приятелство, защото на асасинът определено и е липсвала женската компания и най-накрая намери човек, на когото да разчита. 

"Мразя такива жени!  - отвърна на погледа му тя - толкова отчаяно се борят за вниманието на мъжете, че предават собствения си пол. И после казваме, че вие не мислете с главите си! Напротив, вие поне сте откровени." 

Финалът на книгата е доста вълнуващ и ме държа под напрежение за това какво ще случи с главните герои и определено беше отлично написан, с предпоставка за втората част на поредицата. Сара Дж. Маас от година насам се превърна в една от любимите ми писателки, главно заради начина, по който е създала този вълшебен свят и изключително интересните персонажи. Препоръчвам книгата на всеки, интересуващ се от фентъзи романи, но ако не си падате чак толкова по този жанр, все пак мисля, че пак ще ви хареса. Тъй като, в момента чета четвъртата книга от поредицата(като не броим The Assassin's Blade), в най-скоро време очаквайте ревю на другите две части.

П.С. Днес беше обявено заглавието на петата книга. "Empire of Storms" е доста добро име.




                       



                                                                                                               

4 коментара:

  1. Това е една от любимите ми книги (поредици също) и винаги се радвам, когато чета положителни ревюта за нея. Аз съм #ОтборДориан също и въпреки че не обичам да деля ще си помисля :дд Шегувам си разбира се. Съгласна съм с всичко. Е, освен, че при мен в първата книга харесвах и Каол (беше ми лошото момче в случая, а кой не ги харесва тях). С развитието, което се наблюдава в другите книги обаче мнението ми се промени. Очаквам с нетърпение ревютата и на следващите книги. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, много се радвам, че не съм единствената, която вижда негативното развитие на Каол. То май всички го забелязват, но продължават да си го харесат. :D
      Доста скоро ще има ревю на другите три книги от поредицата. :)

      Изтриване
  2. Прекрасно първо ревю, това за мен също е една от любимите книги, а следващите за дори още по-интересни.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти! :) Така е, убедила съм се, че всичко, написано от Сара Дж. Маас е невероятно.

    ОтговорИзтриване