22 март, 2016

Ревю: "Среднощна корона" от Сара Дж. Маас

Жанр: Фентъзи роман
Страници: 416
  Рейтинг:
Здравейте,
Тъй като ревюто ми на първа част от "Стъкленият трон" е вече реалност, днес е време да споделя мнението си за втората книга от поредицата. 

"Среднощна корона" продължава историята на Селена, която след спечелването на титлата, се превръща в професионален убиец и слуга на краля. Затрупана със задачи, касаещи убийството на избрани хора, тя не се подчинява и за да остане незабелязана, крие тайни от най-близките си хора. В книгата много от героите се променят и включването на гледните точки на Дориан и Каол изключително много помага затова да се усети промяната напълно. Техните части винаги бяха интересни и добре написани, за което мога да кажа едно огромно БРАВО на Сара Дж. Маас. Друго, за което мога да поздравя авторката, е начинът по който разви персонажа на Селена. В "Стъкленият трон" тя беше непобедима и едва ли не перфектна, докато в "Среднощна корона" психическият срив играе главна роля за промяната в характера на героинята. С изменението на Селена настъпва и вълнуващият екшън, който толкова време очаквах да видя, нали все пак е асасин. И тук е време да добавя мнението си за корицата, намирайки я за напълно подходяща и много по-добре изпипана от тази на първата книга.


"Мисля че това е ваше. - каза тя и пусна косата. Главата тъжно се завъртя и тупна. След това Селена потупа министъра по рамото, заобиколи масата и се просна на едни свободен стол, като се изтегна напряко."

За Каол мога да кажа, че след тази книга това, което мисля за него не се промени почти никак. Да признавам, имат сладки моменти със Селена въпреки че не ги шипвам, но това е всичко. Когато се случи "нещото" (предполагам, че има хора, които все още не са прочели романа и предпочитам да не давам спойлери), отново потвърди мнението ми. Той за пореден път доказа, че няма достатъчно доверие на асасина, с което я загуби почти изцяло.


От друга страна, с Дориан се случват неща, които самият той не разбира. Това променя сюжета на книгата в една много по-интересна насока. Въпреки това, принцът все още се държи като малко момче, което го е страх да се изправи срещу баща си. Новостите, които настъпват обаче може и да се окажат заплаха за краля на Адарлан. Фактът, че Селена не е негова любима (Аз винаги мога да ти бъда любима, Дориан :D) го натъжава, макар и да вярвам в появата на истинско приятелство между тях.

Твърдението, че втората книга почти никога не е по-добра от първата, в този случай не важи. Противно на това, че романът започва леко бавно, Сара Дж. Маас постепенно подготвя читателите за вълнуващия финал. В него откриваме тайната за Селена, или поне една малка част от нея, която определено е предпоставка за изключително интересната трета част от поредицата.
Препоръчвам книгата на всеки, който е прочел "Стъкленият трон", но все още се колебае дали да я прочете. Не мислете, а се хвърляйте смело напред към романа, защото определено няма да съжалявате.






2 коментара:

  1. Браво! Много хубаво ревю си написала! ^^

    ОтговорИзтриване
  2. Това ми е любимата книга от поредицата досега. Дориан, разбира се, че винаги ще си има почитателки готови да станат любими :дд. Чудесно ревю!

    ОтговорИзтриване